Tietoa Pärnusta

PÄRNU

on asukasluvultaan Viron neljänneksi suurin kaupunki. (noin 40 000 asukasta, joista noin 81% Virolaisia) ja suurin kylpyläkaupunki. Pärnu on puistojen kaupunki, 30.7 km2:sta yli 20 % on puistoja ja viheralueita.
Pärnu on Tallinnasta 130 km etelään Via Balticaa pitkin.

Historia Pärnu on ensimmäisen kerran mainittu kirjallisesti Sisiliassa  al-ldrisin kartastossa v. 1154,  sataman esimaininta on peräisin vuodelta 1265. Keskiajalla Pärnu kuuluiLiivinmaan 4 tärkeimmän Hansaliittoon kuuluvan kaupungin joukkoon.Kaupungin kehitys nopeutui Ruotsin valtakaudella 1600-luvulla.

Keskiaikaisesta puolustusrakennuksista on säilynyt kaupunginmuurin punainen torni, osa bationeista ja vallihaudoista sekä Tallinna portti. Myöhäisemmän aikakauden rakennuksistaan ovat merkittäviä barokkityylinen Elisabethin kirkko ( Kuninga-katu ) ja Katariinana kirkko ( Vee-katu ) sekä klassistinen raatihuone ( Uus-katu ). Vuonna 1699 perustettiin yliopisto.

1700-luvulla Pärnu oli Ve näjän tsaarivaltion tärkeä vientisatama ja puolustuskaupunki. 1800-luvun puolessa välissä rakennettiin kivistä  2 km pituiset aallonmurtajat. Sanomalehti perustenttiin vuonna 1811.
Tärkeä kulttuuritapahtuma oli Viron ensimmäisen vironkielisen sanomalehden perustaminen J.W. Jannsenin toimesta vuonna 1857.

Pärnun merkittävin tunnus on Pärnujoki, joka laskee Itämeren Riianlahteen kaupungin alueella. Koilisesta pitkältä sisämaasta virtaava Pärnujoki on maan suurin joki ja Pärnun kaupungin alueella se jakaa pohjoisen osan keskustan muodostavasta eteläisestä kaupunginosasta. Eteläisemmän osan etelärannalla  sijaitsevat pitkät hiekkarannat ja pääosakaupungin tunnetuista kylpylöistä.

Vuodesta 1838 alkoi Pärnu muuttua kylpyläkaupungiksi.
Keksittiin, tutkittiin ja perusteltiin tieteellisesti
Pärnun lahden veden parantava vaikutus.
Vuonna 1998 Pärnu juhli kylpylätoiminnan 160-vuotispäivää.

Jo tutuksi tullut, kaunis ja rauhallinen Vaasan ystävyyskaupunki Pärnu, kutsuu rentoutumaan,  hoitamaan ja hemmottelemaan itseä yhä uudelleen ja uudelleen.

TERVETULOA Matka-Ärrän kylpylämatkoille.